Ezek a vitaminok indítják be a fogyást

Bizonyos vitaminok elengedhetetlenek az ideális testsúly megtartásához. Hiányuk jelentősen lassítja a zsírbontást, ráadásul a szervezet egyensúlyának felborulásához vezethet.

Ezért rekednek meg a pluszkilók
Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a túlsúlyos emberek szervezete jobban táplált, ám ez csak ritka esetben igaz. Hiszen az elhízáshoz legtöbbször az egyoldalú, vitaminban és rostban szegény táplálkozás vezet, és olyankor szembesülhetünk makacs pluszkilókkal, amikor hiányoznak a szükséges vitaminok a megfelelő anyagcsere-működéshez és zsírbontáshoz. A jojó effektus gyakori kiváltója a helytelen diéta, mely csupán kalóriamegvonáson és koplaláson alapszik. A kiéheztetett szervezet nem képes megbirkózni a lerakódott zsírpárnákkal, mert hiányzik hozzá a megfelelő vitaminmuníció. Ha nem történik életmódváltás, és a koplalós diétát a korábbi, egészségtelen étrend követi, a gyors súlyvesztés után hamar újra jelentkezhet a hízás, ugyanis a kimerült sejtek nem képesek maradéktalanul biztosítani a méregtelenítést, a méreganyagok pedig zsírpárnákban raktározódnak.

Vitaminok nélkül nem megy
A zsírbontáshoz szükséges vitaminokat nemcsak a diéta során kell biztosítani, hanem állandóan, hiszen az egészség szempontjából is fontosak. A jó közérzethez úgyszintén hozzájárulnak, valamint javítják a szervezet ellenálló képességét, és növelik a fizikai erőnlétet, így csökkentett kalóriabevitel mellett sem lesz megterhelő a testmozgás. Az alábbi vitaminok a test számos létfontosságú folyamatában részt vesznek, ugyanakkor gyorsítják az anyagcserét. Nagyon fontos, hogy a vitaminok csak együtt hatásosak, bármelyik hiánya megbillentheti az egyensúlyt.

C-vitamin
A szervezet egészséges működésének alapfeltétele a C-vitamin, mely hatékonyan veszi fel a harcot a szabadgyökök ellen. Nagy szerepe van a méregtelenítésben, serkenti az emésztést, ráadásul erősíti az immunrendszert. A C-vitamin rendszeres fogyasztásával csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata. A C-vitamin hiánya olyan tüneteket okoz, melyek már önmagukban is hozzájárulhatnak az elhízás folyamatához. Fokozatosan romlik a közérzet, levertség, fáradtság lesz úrrá az emberen, amit édességgel, evéssel akar kompenzálni. C-vitamin pótlása nélkül az anyagcsere-folyamatok lelassulnak, a mozgás nehézkessé válik, a test egésze meggyengül. Úgy tartják, ezzel a vitaminnal hatékonyan leküzdhető az édesség iránti vágyakozás. A citrusfélék és a bogyós gyümölcsök rengeteg C-vitamint tartalmaznak, de a paradicsom, a paprika, az eper, a kivi, valamint a retek is jó forrása lehet.